Κερασιά

Ένα από τα ομορφότερα χωριά του δήμου Ρήγα Φεραίου είναι η Κερασιά. Είναι κτισμένο Βορειοδυτικά του Πηλίου και βορειοανατολικά από την λίμνη Κάρλα. Αρχικά το χωριό βρίσκονταν στην Άνω Κερασιά και η κάτω Κερασιά ήταν το ξεχειμαδιό των Κερασιωτών.

Στα χρόνια της κατοχής 1941-1944 η Άνω Κερασιά λόγω της ορεινής και σχετικά απρόσιτης θέσης της διαδραμάτισε σημαντικότατο ρόλο στην Εθνική Αντίσταση, γεγονός που τιμάται με μνημείο στην είσοδο του χωριού, αφού υπήρξε έδρα του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ.

Αυτός όμως ήταν και ο λόγος που στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις τους οι Γερμανοί κατακτητές πυρπόλησαν όλο το χωριό και εξανάγκασαν τους Κερασιώτες να ξεριζωθούν και να μετακομίσουν στον οικισμό που είχαν για ξεχειμαδιό που τώρα ονομάζεται Κερασιά ή Κάτω Κερασιά. Οι Κερασιώτες ασχολούνται από παλιά μέχρι και τώρα με την κτηνοτροφία και την υλοτομία.

Στην Κερασιά γεννήθηκε ένα από τους σημαντικότερους συγγραφείς και πεζογράφους ο Ηλίας Λεφούσης. Το έργο του Ασημίνα Λαΐου επανεκδόθηκε τρεις φορές και είχε λάβει το Β΄ Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας στην κατηγορία Μυθιστόρημα το 1985. Το έργο μεταφέρθηκε στην τηλεόραση το 1989 από τον σκηνοθέτη Τάσο Ψαρά σε τηλεοπτική σειρά δεκατριών επεισοδίων με τον ομώνυμο τίτλο και με παραγωγή της ΕΡΤ. Το ίδιο χρόνο, το έργο μεταφράστηκε στα βουλγαρικά από την Αιμιλία Σκαρλάτοβα και στα αγγλικά τον Ελληνοαμερικανό Θωμά Κουφοδήμο

Η κερασιά απέχει 6χλμ απο το χωριό Κανάλια και 38χλμ απο τον Βόλο.

Σελίδα:
Που να μείνετε
Που να φάτε
Άλλο
Δεν υπάρχουν εγγραφές
  • Ο Ηλίας Λεφούσης για το μεγάλο αυτό συγγραφικό έργο τιμήθηκε από πολλούς φορείς του Βόλου και της περιοχής (Δήμος Βόλου, Εργατικό Κέντρο Βόλου κ.α.). Έφυγε στις 22-9-08 στη Θεσσαλονίκη, δίχως να προλάβει να ολοκληρώσει το τελευταίο βιβλίο του αφιερωμένο στην οικολογία.
  • Η ποικιλομορφία του οικοσυστήματος του Πηλίου, το οποίο περιλαμβάνει ζώνες παράκτιες, πεδινές, αλλά και ορεινές, βοηθά στην ανάπτυξη δράσεων περιβαλλοντικού τουρισμού όπως η παρατήρηση πουλιών και ζώων, η συλλογή βοτάνων και καρπών κλπ.
  • Στα αρχαία χρόνια η Σκόπελος ονομαζόταν Πεπάρηθος. Στη Στάφυλο υπάρχει μυκηναϊκός τάφος, ενώ στην ανατολική πλευρά της Χώρας υπάρχει το Ασκληπιείο, σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα (περίπου 15-30 μέτρα).