Ανήλιο

Διαμονή

   Πανοραμική άποψη πλατείας Ανηλίου

Το Ανήλιο είναι κτισμένο πάνω σε μια πλαγιά κατάφυτη με μηλιές, καστανιές και άλλα οπωροφόρα δένδρα. Κατά την επικρατούσα τοπική παράδοση, στα χαμηλώματα του χωριού υπήρχε η αρχαία πόλη Αχίλλειον, κτισμένη από τον ίδιο τον Αχιλλέα. Σ’ ένα περιβάλλον πλούσιας βλάστησης στα πόδια της πλαγιάς βρίσκονται και δύο αμμουδερές παραλίες, ο Μπάνικας και η Πλάκα, που είναι γνωστές για την ομορφιά και τα καθαρά νερά τους. Στον Μπάνικα μάλιστα υπάρχει μια μεγάλη σπηλιά, όπου, σύμφωνα με τον μύθο, ο Κένταυρος Χείρωνας είχε το κονάκι του.

Στο κέντρο του χωριού υπάρχει η μικρή, γραφική πλατεία όπου δεσπόζει ένα αξιόλογο εκκλησιαστικό μνημείο, ο ναός του Αγίου Αθανασίου, στο εσωτερικό του οποίου υπάρχει ένα από τα καλύτερα μπαρόκ, ξυλόγλυπτα τέμπλα. Στην περιοχή ήκμασαν επίσης αρκετά μοναστήρια, όπως η Παναγία των Εισοδίων, ο Άγιος Χαράλαμπος, η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού και η Αγία Τριάδα.

Το Ανήλιο διαθέτει αρκετά τουριστικά καταλύματα με ικανοποιητικές υπηρεσίες. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι μια επίσκεψη στο Γυναικείο Τμήμα του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισμού θα μετατραπεί σε μια νοστιμότατη έκπληξη διότι οι κυρίες εκεί ειδικεύονται στην παρασκευή παραδοσιακών γλυκών του κουταλιού, μαρμελάδων και ποτών από φρούτα εποχής και αγνά υλικά.

Το Ανήλιο είναι το τελευταίο χωριό του Δήμου Μουρεσίου για τον επισκέπτη που θα επιλέξει την νοτιοανατολική διαδρομή πρόσβασης μέσω Καλών Νερών και Μηλεών. Αποτελεί επίσης την βόρεια είσοδο του Δήμου μας για κείνους που θα έρθουν ακολουθώντας την βορεινή διαδρομή μέσω Πορταριάς και Χανίων.

Σελίδα:
Που να μείνετε
Που να φάτε
Άλλο
  • Εναλλακτικές Διακοπές στη ΒΙΛΑ ΕΝ-ΗΛΙΟΝ, που βρίσκεται στην κατάφυτη βορειοανατολική πλευρά του Πηλίου, στην άκρη του χωριού Ανήλιο, ακριβώς πάνω απο τον Αγιο Γιάννη με απέραντη θέα στο Αιγαίο και απέχει μόλις 5-6 λεπτά με αυτοκίνητο απο τις υπέροχες παραλίες Πλάκα και Παπα-Νερό.
  • Στα αρχαία χρόνια η Σκόπελος ονομαζόταν Πεπάρηθος. Στη Στάφυλο υπάρχει μυκηναϊκός τάφος, ενώ στην ανατολική πλευρά της Χώρας υπάρχει το Ασκληπιείο, σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα (περίπου 15-30 μέτρα).
  • Η ποικιλομορφία του οικοσυστήματος του Πηλίου, το οποίο περιλαμβάνει ζώνες παράκτιες, πεδινές, αλλά και ορεινές, βοηθά στην ανάπτυξη δράσεων περιβαλλοντικού τουρισμού όπως η παρατήρηση πουλιών και ζώων, η συλλογή βοτάνων και καρπών κλπ.