Ελευθεροχώρι

Το χωριό Ελευθεροχώρι (πρώην Αρντουάν) του νομού Μαγνησίας βρίσκετε 18.8 χλμ απο το χωριό Βελεστίνο και 39 χλμ από το Βόλο.

Οι αρχές της ιστορίας του συνδέονται με το παρακείμενο τουρκοαλβανικό Τεκέ των δερβίσηδων. Ήταν τσιφλίκι τους, γεγονός που μαρτυρείται και από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που λάτρευαν ιδιαίτερα οι δερβίσηδες του Χατζή –Μπεκτάς. Στην Τουρκοκρατία λέγονταν Αρντουάν που σημαίνει «χωριό των προσευχητών» και έτσι ενισχύει την ιστορική άποψη για στενή εξάρτηση με το ησυχαστήριο των Μπουμπάδων. Μέσα στην ιστορική αλήθεια και ο Ζωσιμάς Εσφιγμενίτης στον «Προμηθέα» του 1892 μας πληροφορεί ότι το Ελευθεροχώρι έχει κατοίκους 14 και εξουσιάζεται από τον παρακείμενο Τεκέ και οι κάτοικοί του δεν είναι ευχαριστημένοι από τη διοίκησή του.

Το Ελευθεροχώρι μετά την Τουρκοκρατία έγινε τσιφλίκι του Μαργαρίτη Αποστολίδη ενώ σήμερα υπάγεται στο Δήμο Ρήγα Φεραίου.

Πηγή: Δήμος Ρήγα Φεραίου

Σελίδα:
Που να μείνετε
Που να φάτε
Άλλο
Δεν υπάρχουν εγγραφές
  • Η ποικιλομορφία του οικοσυστήματος του Πηλίου, το οποίο περιλαμβάνει ζώνες παράκτιες, πεδινές, αλλά και ορεινές, βοηθά στην ανάπτυξη δράσεων περιβαλλοντικού τουρισμού όπως η παρατήρηση πουλιών και ζώων, η συλλογή βοτάνων και καρπών κλπ.
  • Στα αρχαία χρόνια η Σκόπελος ονομαζόταν Πεπάρηθος. Στη Στάφυλο υπάρχει μυκηναϊκός τάφος, ενώ στην ανατολική πλευρά της Χώρας υπάρχει το Ασκληπιείο, σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα (περίπου 15-30 μέτρα).