Ξουρίχτι

Το Ξoυρίχτι, ένα μικρό πανέμορφο χωριό του ΒΑ Πηλίου και βρίσκεται απέναντι από την αρχοντική Τσαγκαράδα.

Το Ξουρίχτι είναι ένα πράσινο χωριό με πολλά περιβόλια και κήπους. Στα υψώματα του χωριού βρίσκεται το σταυροδρόμι τριών μονοπατιών που οδηγούν στις Μηλιές, στα Χάνια και στα ψηλώματα της Τσαγκαράδας. Το καλντερίμι που συνδέει το Ξουρίχτι με την Τσαγκαράδα μέσα από το φαράγγι περνάει τον Μυλοπόταμο σε ένα σημείο σκιερό με άγρια ομορφιά.

Ο δρόμος που οδηγεί στο Ξουρίχτι από την διασταύρωση Μηλεών-Τσαγκαράδας είναι φιδωτός, με αρκετές κλειστές στροφές και στενά γεφυράκια. Αριστερά του ορθώνεται επιβλητικά το βουνό, και δεξιά ανοίγονται ρηχές ρεματιές και χαράδρες με κύριο στοιχείο την κυριαρχία του πράσινου. Πλησιάζοντας όμως το Ξουρίχτι, η πέτρα και ο βράχος κερδίζουν έδαφος κι ο δρόμος πλευροκοπείται από πανύψηλα κι απόκρημνα βραχώδη τείχη στ’ αριστερά και βαθιά φαράγγια προς την θάλασσα. Το τοπίο αναδύει μια μυστηριακή μεγαλοπρέπεια που εμπνέει συναισθήματα δέους. Όμως καθώς το μάτι κινείται από το βουνό προς τον θαλάσσιο ορίζοντα, η αγριάδα του βραχώδους τοπίου γλυκαίνει χάρις στην ήμερη παρουσία των λιόδεντρων που φύονται στα χαμηλώματα κατά μήκος της ακτής. Το δέος δίνει την θέση του σ’ ένα αίσθημα γαλήνης και ειρήνης καθώς το μάτι αντικρίζει την ήρεμη ομορφιά του Λιμνιώνα, την παραλία του Ξουριχτιού με την χρυσή αμμουδιά και τα σμαραγδένια νερά, που, ανέγγιχτη ακόμα από ανθρώπινες παρεμβάσεις, παραμένει αγνή.

Την 4η Ιουλίου 2009 απέκτησε το δικό του Θέατρο στο Δήμο Μουρεσίου, το «Ανοιχτό Θέατρο Ξουριχτίου», ένα θέατρο που χαίρει μοναδικού κάλλους, 1000 θέσεων με μοναδική ακουστική και αρκετά μεγάλη σκηνή παρέχοντας έναν ιδιαίτερα ευρύ χώρο για την πραγματοποίηση θεαματικών παραστάσεων...

Σελίδα:
Που να μείνετε
Που να φάτε
Άλλο
  • Στην ανατολική πλευρά του Πηλίου, στο Ξουρίχτι Τσαγκαράδας, σε υψόμετρο 500 μέτρων,σκαρφαλωμένος στην πλαγιά του βουνού, σας περιμένει, ο παραδοσιακός ξενώνας ‘’ΦΙΛΥΡΑ’’. Με απίστευτη θέα, θα γίνει το ορμητήριό σας για να ανακαλύψετε ένα από τα ομορφότερα βουνά της Ελλάδας.
  • Η ποικιλομορφία του οικοσυστήματος του Πηλίου, το οποίο περιλαμβάνει ζώνες παράκτιες, πεδινές, αλλά και ορεινές, βοηθά στην ανάπτυξη δράσεων περιβαλλοντικού τουρισμού όπως η παρατήρηση πουλιών και ζώων, η συλλογή βοτάνων και καρπών κλπ.
  • Στα αρχαία χρόνια η Σκόπελος ονομαζόταν Πεπάρηθος. Στη Στάφυλο υπάρχει μυκηναϊκός τάφος, ενώ στην ανατολική πλευρά της Χώρας υπάρχει το Ασκληπιείο, σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα (περίπου 15-30 μέτρα).